Veiligheid op de kinderopvang

Als werkende ouder(s) zit er vaak niks anders op dan je kroost onder te brengen bij kinderopvang. Je wilt dan een plek vinden waar je kind veilig is, zodat je in ieder geval met een gerust gevoel op je werk zit. Daarom zoek je een veilige kinderopvang voor je kroost. Waar moet je op letten? We gaan eens kijken wat veiligheid op de kinderopvang precies inhoudt.

Veilig spelen

Op de dagopvang, peuteropvang of buitenschoolse opvang moet er naar hartelust gespeeld kunnen worden. De kinderopvang dient daar een veilige omgeving voor te creëren, zowel binnen als buiten. Is er binnen rekening gehouden met uitstekende delen waar kinderen tegenaan kunnen lopen? Zijn de hoogteverschillen in de vloer geminimaliseerd, zodat kinderen niet constant struikelen? Want over de gang en door het lokaal rennen, dat zullen ze hoe dan ook doen. Voor buiten geldt: zijn er professionele speeltoestellen geplaatst? Deze zijn van groot belang voor de veiligheid. Er zijn dan wel wettelijke regels voor speeltoestellen bij kinderopvang, maar het kan zeker geen kwaad om dit zelf te dubbelchecken.

Brandveiligheid

Je wilt er liever niet bij nadenken, maar in elk gebouw bestaat een kans op brand. Voor de brandveiligheid in kinderopvang gelden strenge wettelijke eisen, maar het kan wederom geen kwaad om dit met eigen ogen te bekijken, al is het maar voor uw eigen gemoedsrust. Kijk of u een brandmeldinstallatie, rookmelders, zelfsluitende branddeuren en blustoestellen ziet. Vraag de medewerkers of de vloer, gordijnen, meubels en versiering brandveilig zijn. Geen vraag is te gek of te veel wanneer het op de veiligheid van je kind aankomt.

Luchtkwaliteit en hygiëne

Voor de gezondheid van uw kind is de luchtkwaliteit belangrijk. Is er voldoende ventilatie in het gebouw, zodat de kinderen de hele dag verse lucht kunnen inademen? Verder is een goede hygiëne belangrijk. Met een goede hygiëne bedoelen we niet een overdreven hygiëne. Kinderen zijn volop bezig hun immuunsysteem op te bouwen en om dat te kunnen doen moeten ze nou eenmaal in aanraking komen met vuil en viezigheid. Het advies om ‘je handen stuk te wassen’ doet daar alleen maar afbreuk aan. Ga er dan ook niet zomaar mee akkoord dat uw kind wordt onderworpen aan een ondoordacht hygiëneprotocol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *