Houten speelgoed is tijdloos.

Speelgoed dat van hout is gemaakt, is bij geen enkel kind nog nooit gaan vervelen. Het is zelden een grote commerciële hype, maar zal daarentegen nooit uit de mode raken. Daarom zullen er nog steeds generaties blijven spelen met houten speelgoed. Door een vooruitgang van een technologie die niet te stoppen is, zit het speelgoed tegenwoordig vol met toeters, bellen, piepjes, kleurtjes en schermen.

Maar natuurlijke eenvoud blijft het beste en is minder overdadig. Speelgoed dat van hout is biedt kinderen een goede start waarop ze hun fantasieën en extravagantie kunnen botvieren. Kinderen die met speelgoed spelen zijn niet alleen bezig, ze zijn ook serieus aan het leren.

Echt tastbaar speelgoed bevordert de sociale interactie.

De jeugd wordt overspoeld met de nieuwste gadgets, tablets en computerspelletjes. Hoewel ze steeds gelikter worden en in ruime keuzes verkrijgbaar zijn, wordt het voor de kinderen een steeds meer eenzame bezigheid. Houten speelgoed zorgt voor meer interactie met andere kinderen en bevordert het samenwerken. Speelgoed dat van hout is, geeft op zichzelf geen enkele mogelijkheid tot geluid en zijn in principe statische voorwerpen.

Maar, het stelt wel in staat om kinderen met hun eigen stemmen en geluidseffecten met elkaar samen te werken. Het zorgt ervoor dat het de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling bij een kind bevordert. Het is daarom ook geen verrassing dat speelgoed van hout een groter effect heeft op de verbeelding van een kind dan plastic speelgoed.

Degelijk speelgoed zonder kleine elektronica.

Het nadeel van veel plastic speelgoed is dat er veel kleine elektronische onderdelen in zitten verwerkt die geluidjes maken om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit soort speelgoed is gemaakt voor een korte levensduur, ze vreten batterijen en is binnen de kortste keren kapot. Dit soort speelgoed ‒ waarvan de doos meestal leuker is dan de inhoud ‒ verdwijnt meestal heel snel in de prullenbak.

Plastic, elektronische prullaria en batterijen komen dan via het vuilnis in het milieu terecht, terwijl we met z’n allen zo milieubewust mogelijk proberen te zijn. Het is bijna een cliché, maar speelgoed dat gemaakt is van een natuurlijke bron zonder giftige materialen hebben geen negatieve invloed op kind en milieu.